NRO på sosiale medier:

      Facebook_icon   Twitter_icon               Beredskapstelefon: 900 83 146
NRO’s årshjul
Klikk for å se årshjulet i full størrelse
Nyhet pr. dato
desember 2020
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

I slutten av mai varslet fra Fylkesmannen i Oppland om at det ville finne sted en storstilt øvelse på Raufoss Næringspark sine områder på dagtid den 4. juni. Øvelsen ble gjennomført via et storstilt samarbeid på tvers av kommuner og “blålysetater”. OA skrev dette om saken.

Flere frivillige organisasjoner i tillegg til Sivilforsvaret, herunder Norsk Redningshund Organisasjon, Røde Kors, Norske Redningshunder var invitert med for å delta på øvelsen.

Utgangspunktet for øvelsen var en hendelse/ulykke inne på Raufoss Næringspark. Det hadde vært en eksplosjon på Raufoss fabrikker og blant de savnede var en skoleklasse på ekskursjon, men antallet savnede elever var uvisst.

Klokken 09.30 ringte beredskapstelefonen og de frivillige ble kaldt ut på oppdrag. NROs hundeekvipasjer Marianne Furuseth med Archie og Sidsel Strøm med Amy samt OL Bjarne Isachsen befant seg sammen med andre frivillige på Raufoss Badeland da alarmen gikk. De fikk testet responstid og møtte opp på Næringsparken etter kort tid. Vel framme ble det en god del venting før oppdrag var fordelt og hundene var i søk.

NROs ekvipasjer fikk i oppdrag å avsøke to store fjellhaller. De fikk med seg to kjentmenn samt 12 fra Sivilforsvaret og hundefører Sidsel Strøm – sier – Vi gikk med hundene i line 300 m inn i fjellet og søkte av hver våre haller. Hundene jobbet veldig bra under uvante og krevende forhold. bla var det tidvis helt mørkt.

Marianne og Archie fikk 3 raske funn og meldte fra til OL for hvert funn samt ivaretok de savnede, som også var hardt skadd. OL sendte inn Sivilforsvaret som overtok ansvaret for de skadde.

Sidsel og Amy fant ingen i sin fjellhall, og det viste seg også at det ikke var noen i denne fjellhallen. Når man er ute og leter og ikke finner er det lett at tvilen sniker seg innpå og Sidsel forteller at var lettet da hun fikk vite at det ikke var noen savnede i hallen og kunne konstatere at de ikke hadde gått over noen, 

Ved debriefing kl 14.00 var kommunikasjon det store temaet. Nødnettet falt ut under øvelsen som planlagt og dette viste hvor vanskelig det er å koordinere større aksjoner når muligheten for kommunikasjon er sterkt begrenset. Andre ting å ta med seg videre; Det manglet kart over søksområdet/fjellhallene. Det er helt essensielt med kart i en reell situasjon. Under såpass vanskelige forhold vil det være en klar fordel om hundefører kan ha med seg en hjelpefører som kan følge med på kart og søksområdet og hundefører kan bruke konsentrasjonen til å følge med på hunden.

Øvelsen var svært lærerik og nyttig for alle parter og Innlandet PD informerte at de ønsker å invitere til ny øvelse på Raufoss om ikke så alt for lang tid. kanskje allerede til høsten.