NRO på sosiale medier:

      Facebook_icon   Twitter_icon               Beredskapstelefon: 900 83 146
NRO’s årshjul
Klikk for å se årshjulet i full størrelse
Nyhet pr. dato
desember 2018
M T O T F L S
« nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

IRO inviterte til katastrofesøk / ruinsøk-kurs i Nordjyllands Beredskabs Uddannelsescenter i Ålborg i begynnelsen av november 2017. Av de 14 deltakeren var Bjarne Isachsen fra NRO var eneste deltager fra Norge. I tillegg var det med en tysk jente, resten var danske.

Kursdeltakerne ble delt i en gruppe for nybegynnere og en gruppe for viderekomne. Den viderekomne gruppen hadde Alois Balog fra Østerrike som instruktør. Dette en en fresk fyr med et sprudlende humør.

Han ga mange gode tips som det er verdt å ta med videre. Han var en noe «uvanlig» instruktør,  og han lå mer som figurant enn alle oss deltagere til sammen, og han var superdyktig til å tenne hundene.

Han ga et nytt perspektiv på figurantarbeide. Han brukte ikke ordet «figurant», isteden brukte han ordet «hjelper», en betegnelse som er mere dekkende. Han sa «det er stor mangel på dyktige hjelper» nedover i hele Europa» I følge ham er det hjelperne som trener fram et godt søk og en god melding, ikke hundefører.

Noe å være bevisst på i denne formen for søk, men også i søkstrening generelt:
1) Utåndingsfert som er sterkest og bærer lengst. Denne mangler selvfølgelig hos døde personer.
2) Direkte kroppsfert som er svakere.
3) Berøringsfert som er den svakeste. Det blir mye berøringsfert der hvor figuranten går inn i hjemestedet i ruinsøk. Dette kan reduseres ved at de som forbereder og stenger grava bruker hansker og ikke tar på stenene med bare hender.

Det var et høyt nivå på både hunder og førere på den viderekomne gruppen. Alle var lavmælte og kommanderte hundene veldig lite. Vi fikk prøve oss på helvetestrappa, en vindeltrapp i støpejern. Den var det kun to hunder som taklet trappa både opp og ned. De andre hundene gikk halvveis opp og snudde, de måtte ha retrett mulighet. Egentlig er dette en overlevelses teknikk, en hund som gir seg ut på noe som ikke har retrett-mulighet kan bli alvorlig skadet eller dø.

Norge har ikke et utdanningssenter for katastrofesøk mens Danmark har opptil flere. NRO med flere hadde helst sett at vi hadde tilsvarende utdanningssentere / søksområder i Norge slik at man kan trene katastrofesøk på mer regelmessig basis og det gir økt mulighet for skarpe øvelser.