NRO på sosiale medier:

      Facebook_icon   Twitter_icon               Beredskapstelefon: 900 83 146
NRO’s årshjul
Klikk for å se årshjulet i full størrelse
Nyhet pr. dato
mai 2019
M T O T F L S
« apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Høsten er over oss og det betyr at det er tid for grunnkurs i regi av Norsk Redningshund Organisasjon. Lørdag 6. oktober møtte det opp 19 deltakere med til sammen 17 hunder på første dag av årets grunnkurs. Den første dagen får deltakerne en teoretisk innføring i redningstjenesten i Norge og dennes organisering, de får lære mer om NRO og godkjenningskrav og de får en første innføring i de ulike søksformene og begrepsbruk. Øvelsene veisøk, rundering og avstandsdirigering blir også demonstrert i praksis.

Søndag var det første praksisdag og hele dagen ble tilbragt ute. Været vi alle hadde bestilt kom til rett tid, strålene sol og ypperlige forhold for utendørsaktiviteter. Førere og hunder ble fordelt på fire grupper med hver sin instruktør og terrenget ble fordelt så ingen skulle forstyrre hverandre.

Den første praksisdagen er det viktig å forklare litt om premissene for treningen, hvilke forventninger den enkelte har og tidligere erfaring med trening av hund. Kort sagt så brukes det litt tid på bli kjent både med førere og hunder. Den første øvelsen som ekvipasjene blir introdusert for er apportering av løsbitt. Variasjonen er stor, noen kan apportere, noen kan plukke opp ting uten å levere og noen har aldri forsøkt dette tidligere. Opplæringen tilpasses deretter og i løpet av to korte økter på en og samme dag så kunne en se stor progresjon hos alle hundene.

Selve søksøvelsene i overværssøk starter med introdusering av vitring, dette er for at hundene skal lære seg å bruke nesen sin på overvær til å lokalisere figuranten. Også her har noen allerede trent noen ganger på overværssøk i andre sammenhenger og noen er helt ferske. I første økt var noen hunder litt usikre på hva dette gikk ut på, men hunder er av natur nysgjerrige og når de fikk vinden rett mot seg og fikk snusen av at det var noen der ute tok det ikke lang tid før nysgjerrigheten overvant usikkerheten. Nysgjerrighet viste seg å være lønnsomt, vel framme hos figuranten var det full fest med godbiter og leker og full jubel.

Allerede etter en økt hadde overværssøket befestet seg såpass hos en ung Border Collie frøken at hun løp rett forbi figuranten uten å se denne i det hele tatt. Det ble en bråstopp bak roten og så fanget hun fint opp ferten igjen og lokaliserte figuranten. Vi som sto og så på det hele fikk oss en god latter og hundefører ble nok både veldig overrasket og stolt av hva hunden hennes hadde lært på kun to økter.

Det var nok flere som sov ekstra godt etter en hektisk helg med mye inntrykk og impulser. Om en uke er det andre praksisdag og det nye utfordringer venter både for førere og hunder.